22 december 2021 - Stressvrije Kerst ?

Stressvrij hoofd met Kerst ? LESS is MORE !

Het is weer zo ver : december. DRUK,DRUK,DRUK ! De laatste loodjes moeten nog worden afgeschoten en het programma zit al zo vol. Je verlangt naar een gezellige, gemoedelijke kersttijd maar de stress overvalt je als je bedenkt wat je allemaal te wachten staat voor het zover is. Zijn de verwachtingen hoog gespannen ? Wie ga je of mag je uitnodigen, wat ga je je gezelschap voorschotelen? Waar heb ik de kerstversiering nu weer voor het laatst gezien ? Gaan onze kerstlichtjes het nog doen?

En dan zijn er de gebruikelijke cadeautjes om onder de rijkelijk versierde boom te laten schitteren in hun blinkende kerstverpakking. Je schuimt het internet en 15 winkels (met mondmasker en alleen ! ) af voor de meest originele en passende cadeaus voor je partner, dochter, zus, broer, (schoon)moeder,…

Een ware uitputtingsslag en een serieuze hap uit je budget, niet ? En wat doe je nadien met al die leuke hebbedingetjes waarvan je schenker dacht dat ze misschien wel eens nuttig zouden kunnen zijn ? Achteraan in je kast wegmoffelen ? Weggeven als cadeautje wanneer je zeker bent dat het niet aan de persoon is waarvan je het hebt gekregen. Op 2de hands verkopen of enkele jaren nadien bij de kringwinkel deponeren ?

Hoe speel ik het dit jaar weer klaar ?

Dit jaar kies ik voor een stressvrije kerst. Geen eindeloze zoektochten voor mij en ons gezin, geen namengetrek en geen uitgebreide hoogstandjes in de keuken, geen puinhoop op de feesttafel van verpakkingsmateriaal dat je niet eens kan recycleren. We kopen dit jaar géén cadeautjes voor elkaar zodat we er ook nadien niet vanaf moeten geraken. Zelfs geen sokken of pyjama’s.
Ja maar…

• Het is bij ons in de familie de traditie om voor iedereen iets te kopen… Wat nu ?

Afschaffen van familietradities met natuurlijk een gedragenheid hebben. Als het een moeilijk proces is, kan je het laten dragen door iedereen. Bevraag dit jaar eens hoe het samenstellen van de lijstjes en het kopen van de presentjes is verlopen ? Misschien zeggen 9 op 10 van je gasten wel dat het hen veel stress heeft bezorgd. Vraag dan eens naar voorstellen voor het volgende jaar.
• Mijn schoondochter heeft mij al een lijstje bezorgd met haar wensen… Wat nu ?

Voorzichtigheid is hier zeker op zijn plaats ! Dit jaar best een keuze maken uit haar wensenlijstje. Of een duurzaam alternatief ?

• Het namentrekken is een jarenlange gewoonte… Wat nu ?

Met namen trekken kan je natuurlijk heel wat persoonlijkere keuzes maken, tenminste als je de persoon goed kent en weet wat zijn of haar passie is. Jezelf inleven in de leefwereld van de ontvanger kan miskoopjes voorkomen.

• Ik wil mijn kinderen toch iets geven met kerst… Wat nu ?

• Mijn (klein)kinderen verwachten een pakje onder de boom… Wat nu ?

• …..

Toch zit het in ons om iets te willen teruggeven. Om niet met lege handen te komen. Om onze dankbaarheid te tonen met … ja, met cadeautjes. En ik begrijp dat wel, want ik vind het zelf ook supertof om iets te geven. Alleen probeer ik nu – nog meer dan vroeger – alternatieven te bedenken zodat ik niemand met overbodige spullen opzadel.leuke alternatieven :


Solidariteitsgeschenken die het leven van vele andere mensen kunnen veranderen : Oxfam Pakt Uit - Oxfam België

een TIJDBON : Je geeft een stukje van je eigen tijd cadeau om te doen waar de ander nood aan heeft, bv. babysitten, het gras te maaien, een klusje te doen, de ramen wassen, samen koken, …

• een belevingsbon, een museum- of theaterticket, een bloemenbon

Iedereen content en rust in alle hoofden ! Less is nog steeds more… Laat Kerst maar komen !

PS : Toch stiekem…

Toch heb ik stiekem voor elk gezinnetje een “positiviteitskalender” gekocht waarbij we elke dag even de kans krijgen om stil te staan bij de mindset van het moment en de dingen die er ècht toe doen. De kalenders zijn perfect recycleerbaar en zitten allemaal samen verpakt in 1 grote verrassingsdoos met een enorme herbruikbare strik errond !

PS2 : Niet alleen met kerst, maar het hele jaar door stressvrij in huis ?

Heb je al teveel spullen in huis? Brengt dit stress en onrust met zich mee ? Kan je je niet meer concentreren ? Kijk je uit naar een opgeruimd huis maar weet je niet waar je moet beginnen ? Januari is een ideale maand om het roer om te gooien. Kan ik als opruimcoach jou hierbij helpen, neem gerust telefonisch of per mail contact op voor een vrijblijvend gesprekje. Dan is je eerste moedige stap naar meer rust in je hoofd al gezet. Opruimen is ook leuker als je het samen kan doen !

www.berg-op.be wenst jou knusse, rustige feestdagen en een fris begin van 2022 !

Schermafbeelding 2021 12 14 100829

25 APRIL 2022 - HUP! DAAR GAAN DE LAATSTE WINTERLOODJES!

Als het kriebelt en je kan (nog) niet krabben…

Ha, je dacht dat we er al waren? Neen dus. Na een aantal dagen stralende zon en een temperatuur waarbij ik mijn sjaals, mutsen en die warme winterjassen naar de zolder heb gebonjourd en ben beginnen dromen van een snoepreisje naar de Caraïbische, zitten we nu even terug in de herfst. Alle plannen die ik maakte voor “het schone schip” zitten nu terug in de ijskast, of beter gezegd mijn mentale diepvriezer bij -6. Wie heeft daar geen last van ? En toch bedenk ik mij dat het nu eigenlijk toch het ideale moment is voor dat schone schip. Op grijze dagen zoals deze waarop ik toch niet buiten kan zonder dat mijn kapsel er onder lijdt, neem ik het besluit dat ik aan mijn eigen kleerkast ga beginnen. We maken al een tijdje plannen voor een nieuwe dressingkast van IKEA, maar helaas laten de onderdelen op zich wachten. Tegen de zomer zal alles hopelijk voorradig zijn. Ik kijk al uit naar het resultaat, maar dan moet ik nu wel in gang schieten zodat ik tegen dan perfect weet wat er in moet en wat zeker niet.

Dus hop met die geit ! Zie je er ook steeds tegen op om er aan te beginnen ? Zakt de moed ook in je schoenen en denk je dan : Ik zal het misschien beter uitstellen tot morgen, in het weekend of volgende week ? Wel, opruimen is eigenlijk een proces. Als je alles in een logische volgorde doet, blijf je overzicht houden en is het best leuk om doen en kan je binnen de kortste tijd genieten van het resultaat. Iedereen kan het leren. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik zet alles klaar voor de opruimactie : een doos voor overbodige kapstokken, een zak voor de kringwinkel en één voor de kledingcontainer. De dressing krijgt 3 bestemmingshoekjes : WEG, KAST en ZOLDER. En dan beginnen we er aan : alles uit de kast, maar ook letterlijk alles ! Die dikke wollen truien kunnen - na selectie -al in het zolderhoekje. De eindejaarsfeestkledij met glittertjes ook. Dan sta ik voor een dilemma : Met deze temperaturen kan ik nog wel wat warmte gebruiken. 2 dikke truien die ik het vaakst draag, mogen voorlopig blijven. Al wat ik deze winter niet heb gedragen, gaat de deur uit. Wat er over blijft, hang ik eerst per categorie en dan per kleur. T-shirts en truitjes gaan terug verticaal in bakken zodat ik ze makkelijk kan uithalen zonder de stapel te laten omvallen. Alvast wat vrije ruimte gecreëerd voor mijn echte zomerspullen die nog liggen wachten op zolder ! Laat de lente nu maar terug doorbreken ! Morgen breng ik met veel plezier en voldoening wat afgedankte spullen naar de Kringwinkel.
Mier Met Druiven

11 mei 2022 - DE IJSHEILIGEN ?

Wat hebben ze te maken met mijn zolder ?

Heb je het ook gevoeld?

Heerlijk toch, die eerste warme lentedagen. Het geeft mij zoveel energie. Ik kijk al weken uit naar die ijsheiligen die op zich lieten wachten. Beschermend als ik ben, zet ik mijn tere, mediterrane planten voor de vernietigende vorst op mijn zolder 2 hoog. Vandaag werd er aangekondigd dat 11 mei de dag van “de ijsheiligen” was en dat nu dus de lente echt geloofwaardig wordt. Eindelijk kan ik met een gerust hart mijn overwinterende planten van de zolder halen en ze hun vertrouwde plaatsje in de tuin terug gunnen. De roze oleander zet ik onder het vogelkastje waar een broedend koolmeesje goedkeurend door het kijkgaatje piept. Het (te kort) ingesnoeide olijfboompje dat ik 5 jaar geleden van de kinderen kreeg met mijn verjaardag, mag zijn plaatsje op het terras terug opeisen. Ik zeul met plantenbakken door het huis en voel me steeds opgeluchter. Eindelijk !

De ijsheiligen en mijn zolder…

Het zoldermoment van het jaar is hiermee aangebroken. Dit jaar heb ik een bijkomende motivatie om deze 2hoog eens goed onderhanden te nemen : we krijgen logeetjes in de zomer. Ons 5de en jongste kleinkind komt deze zomer enkele weken met papa en mama van Nieuw-Zeeland naar België op vakantie ! We moeten dus wat ruimte bijmaken.

En waar je ruimte hebt, bewaar je wat !

Kampeerspullen hebben we niet meer nodig. Die gaan al de deur uit. Kan ik er de kinderen blij mee maken ? Neen dus. Die hebben immers al alles wat ze nodig hebben. Reiskoffers hebben we eigenlijk ook teveel. De grootste gaan weg. Die zijn toch niet te tillen. Welke jassen heb ik deze winter niet gedragen en zijn de zomerjassen nog OK ? Mijn winterlaarsjes gaan de box in, in de plaats van de zomersandaaltjes. Het kleinere speelgoed dat ik onlangs verzamelde voor de kleine uk gaat in stapelbare bakken tot het verrassingsmoment daar is.

In een verborgen, afgesloten zolderhoekje bevindt zich “het rampenfonds” van mijn echtgenoot : het reservemateriaal ! Dan heb ik het over 5 dakpannen, 3 stenen van het terras, badkamertegels en parketplanken van elk type dat we in huis hebben. Ik laat het voor wat het is en hoop stiekem dat we het nooit hoeven te gebruiken…

Nog een grondige poetsbeurt en de bedjes zijn gespreid ! Ik beloon mezelf met een prachtig veldboeket, geplukt tijdens een ontspannend fietstochtje.

Zinkt de moed soms in je schoenen en vind je het moeilijk om er alleen aan te beginnen ? Met wat handige truukjes ben je zo een eind verder. Ik help je met alle plezier op weg bij een vrijblijvend adviesgesprek.

Samen is ook leuker.

Website : berg-op

opgeruimde groetjes. Git

Tuinboeket

1 augustus 2022 - Hoe ontruim je een woning na overlijden?

Het overlijden van een dierbare brengt heel wat te weeg in het leven van een nabestaande. Er komen zoveel zaken op je af die geregeld moeten worden. Zaken waar we dikwijls niet bij stilstaan of waar we niks vanaf weten. En op een zeker moment, dikwijls terwijl het verwerkingsproces nog aan de gang is, worden we geconfronteerd met zijn of haar spullen. En ga je moeten beslissen wat je daar mee gaat doen. Dit is geen gemakkelijke klus, er hangen zoveel herinneringen aan vast en kan daarom heel emotioneel zijn. De moed om er aan te beginnen kan dan in je schoenen zakken, zeker als je er alleen voor staat.

Je kan er zelf aan beginnen, de hulp van een opruimcoach inroepen of een ontruimingsbedrijf contacteren.

Hieronder staan een paar tips die het proces draaglijker kunnen maken.

1. Doe het zorgvuldig en neem je tijd Het is een moeilijke tijd, maar probeer zo zorgvuldig mogelijk te blijven. Ga alle spullen langs, neem geen overhaaste beslissingen.

2. Spullen met sentimentele waarden Sorteer de spullen met sentimentele waarde uit. Deze kunnen voor andere mensen namelijk waardeloos lijken. Zo voorkom je dat spullen weggegooid worden terwijl jij of een familielid dat niet wil.

3. Papieren op orde Zoek eerst al de papieren uit. Maak vooraf een lijst met de papieren die je nodig hebt (bijv. verzekeringen, testament, hypotheken, bankgegevens, etc.). Zo voorkom je dat ze weggegooid worden met andere stapels oud papier.

4. Geef niet zomaar spullen weg Inventariseer wie welke spullen wil hebben onder de nabestaanden. Doe dit in een helder en eerlijk proces. De spullen die daarna overblijven kan je dan eventueel verder verdelen.

5. Taxeer de waarde Maak pas beslissingen over spullen zodra je de waarde weet. Laat spullen taxeren als je denkt dat het om spullen van waarde gaat.

6. Spullen verkopen of weggeven

Spullen met een hogere verkoopwaarde kan je verkopen op internet. Denk aan Marktplaats, 2e-hands en Facebook Marketplace. In dit geval verkoop je je spullen meestal los, waardoor je de gehele inboedel niet in één keer verkoopt. Let er wel op dat er ook veel oplichters actief zijn op deze verkoopkanalen..

Spullen met een lage of geen verkoopwaarde geef je een nieuw leven door ze naar een goed doel of de Kringwinkel te brengen. Je kan ze ook laten ophalen op een afgesproken moment.

Ik wens je hierbij veel sterkte en succes.

House Clearance Guide When You Move Home 768X384